Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΟΝΙΔΑΚΗ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το να είσαι γονιός δεν σημαίνει ότι γεννήθηκες γνωρίζοντας τα πάντα για τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, όπως κι σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του πάζλ “μεγαλώνοντας ένα παιδί”, έτσι κι στο διατροφικό πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με ένα δύσκολο παιδί στο φαγητό. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε μια δική σας διατροφική στρατηγική:
- Σερβίρετε ισορροπημένες και θρεπτικές επιλογές γευμάτων και σνακ σε φυσιολογικές μερίδες.
- Προάγεται μια ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα την ώρα των γευμάτων, όπου θα μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας
- Επιτρέψτε στα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν τον εσωτερικό μηχανισμό του οργανισμού τους, για να αποφασίσουν τι κι πόσο θα φάνε.
- Εξερευνήστε μια ποικιλία γεύσεων κι τροφών από διάφορες κουζίνες κι κουλτούρες
- Μοιραστείτε την εκτίμηση σας για το υγιεινό φαγητό, προετοιμάστε το με αγάπη κι μοιραστείτε το με τους άλλους (πρότυπο μοντέλο)
- Εφαρμόστε τους απλούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, ως αναπόσπαστο μέρος των κυρίων γευμάτων
- Διδάξτε βασικές δεξιότητες για το πώς θα κάνουν σωστές επιλογές κι συνδυασμούς τροφών εκτός σπιτιού.
Αν δυσκολεύεστε κάπου ή αν δεν γνωρίζετε κάτι απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί η λίστα να σας φαίνεται γενική και εκφοβιστική, ωστόσο υπάρχουν δύο βασικές οικογενειακές συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω: τακτικά οικογενειακά γεύματα και η εμπλοκή των παιδιών στην Διατροφή.
Κάντε τα Οικογενειακά Γεύματα προτεραιότητα
Μερικές φορές, μια πολύ απλή πράξη μπορεί να έχει σημαντικά κι μακροχρόνια οφέλη. Αυτό ακριβώς ισχύει και με τα οικογενειακά γεύματα. Τρώγοντας και συζητώντας όλοι μαζί:
Ενθαρρύνεται η οικογενειακή Ενότητα
Αποτρέπονται προβλήματα Συμπεριφοράς στο σπίτι κι στο σχολείο
Ενισχύεται η νοητική απόδοση κι κατ’ επέκταση η σχολική
Βελτιώνεται η διατροφή όλης την οικογένειας
Προάγεται ένα υγιές βάρος στα παιδιά
Όπως καταλαβαίνετε, με τα παραπάνω οφέλη, αξίζει η προσπάθεια κι ο χρόνος για να απολαύσετε περισσότερα οικογενειακά γεύματα την εβδομάδα. Βρείτε τρόπους για να εντάξετε έστω 1 οικογενειακό γεύμα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Αν οι καθημερινές φαίνονται πολύ δύσκολες μέρες, επιλέξτε το πρωινό ή το μεσημεριανό του Σαββατοκύριακου για να το περάσετε οικογενειακά. Αφού ολοκληρωθεί ένας μήνας, που έχετε εντάξει ένα οικογενειακό γεύμα μέσα στην εβδομάδα, τότε θα είναι μια καλή χρονική στιγμή να προσθέσετε άλλο ένα γεύμα με την οικογένεια. Με τον καιρό, θα αντιληφθείτε ότι τελικά μπορεί να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια.
Η εμπλοκή των παιδιών στη Διατροφή
Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε και εκτός του σπιτιού. Μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς, μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα Διατροφής. Εκεί τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν τα τρόφιμα σε κατηγορίες, δηλαδή: των δημητριακών, των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών, των λιπαρών και των πρωτεϊνούχων τροφών. Επίσης μπορούν να γνωρίσουν κι να επιλέξουν καινούργια τρόφιμα που θέλουν να δοκιμάσουν όπως για παράδειγμα: να διαλέξουν ανάμεσα σε φρέσκο, κατεψυγμένο ,κονσερβοποιημένο ή αποξηραμένο φρούτο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στο εβδομαδιαίο πλάνο-μενού, είτε βοηθώντας στην αγορά των προμηθειών είτε συμμετέχοντας στην προετοιμασία των γευμάτων (προετοιμασία κι μαγείρεμα των τροφίμων, στρώσιμο του τραπεζιού κ.α.) .
Μην ξεχνάτε!
Ως γονείς αποτελείτε πρότυπα συμπεριφοράς και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινά από εσάς! Τα παιδιά στα πρώτα στάδια της ζωής τους λειτουργούν μιμητικά, άρα μπορείτε με τη δική σας συμπεριφορά να τους προωθήσετε καλές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Comments