top of page

Μαθαίνοντας τα παιδιά να αγαπάνε το «υγιεινό» φαγητό

Έγινε ενημέρωση: 1 Αυγ 2019

Γράφει η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΕΡΓΗ

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Υγιεινό φαγητό

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, τα παιδιά μπορεί να τρελαίνονται για μπάμιες ή φακές και να πρέπει να τα πιέσουμε για να φάνε τροφές σε «..άκια», όπως πατατάκια, τυροπιτάκια κλπ. Όμως στον δικό μας κόσμο, το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και ο τρόπος διατροφής του είναι ο βασικός και καθοριστικός παράγοντας του τρόπου διατροφής του ίδιου του παιδιού. Αλλά επειδή ακόμα και οι γονείς, που φροντίζουν να τρέφονται «υγιεινά», συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να μυήσουν τους μικρούς «γευσιγνώστες» στον τρόπο διατροφής τους, ακολουθούν κάποιες προτάσεις που σίγουρα θα βοηθήσουν:

1. Ενισχύστε τις «υγιεινές» συνήθειες διατροφής και άσκησης, σε όλους όσοι φροντίζουν το παιδί και ενημερώστε τους για τους διατροφικούς κανόνες που ακολουθείτε σαν οικογένεια. Τονίστε ότι πρέπει να τρώμε σωστά, όχι για να είμαστε αδύνατοι, αλλά υγιείς. Συχνά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια τους και είναι πιθανόν το παιδί να αντιδρά, όταν εσείς σπίτι του έχετε όσπρια, ενώ η γιαγιά πατατούλες τηγανητές και κεφτεδάκια. Το «σωστό» πρέπει να είναι η «καθημερινότητα» με μικρές «αποδράσεις» πού και πού για να σπάμε τη «ρουτίνα».

2. Μαγειρέψτε μαζί με τους «μικρούς σεφ». Βάλτε τους να πλύνουν ή να κόψουν λαχανικά για σαλάτες, φρούτα για σουβλάκια, να πλάσουν ζύμες κλπ. και ανάλογα με την ηλικία τους αυξήστε τις αρμοδιότητες. Η επαφή και η εξοικείωση των παιδιών με τις τροφές οδηγεί πολύ πιθανόν στο να θελήσουν να τα δοκιμάσουν.

3. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο προγραμματισμoύ γευμάτων και αναθέστε σε κάθε μέλος της οικογένειας την επιλογή του γεύματος, των λαχανικών ή/και των φρούτων-σνακ της ημέρας. Για παράδειγμα, ορίστε την Τετάρτη ως «μέρα οσπρίων» και αναθέστε σε ένα μέλος της οικογένειας να αποφασίσει τι όσπριο θα φάτε, πώς θα μαγειρευτεί, πώς και με τι θα σερβιριστεί κλπ.

4. Φτιάξτε ένα ουράνιο τόξο για κάθε μέλος (και τους γονείς) σε χαρτόνι και αγοράστε αυτοκόλλητα αστεράκια, ενθαρρύνοντας τα παιδιά κάθε φορά που τρώνε ένα φρούτο ή λαχανικό, να κολλάνε ένα αστεράκι στο αντίστοιχο χρώμα. Στο τέλος της εβδομάδας ορίστε ένα έπαθλο για τον νικητή με τα περισσότερα αστεράκια, εκτός από φαγητό.

5. Μαγειρέψτε τα τρόφιμα «έξυπνα». Στα παιδιά αρέσουν τα τρόφιμα που έχουν «ήχο», άρα θα πουν «ναι» σε τραγανές μπουκιές ψαριού, αντί για ψητό ψάρι, όπως επίσης και οι τροφές με «χρώμα», όπως πολύχρωμα σουβλάκια φρούτων. Προτιμούν το finger food, όπως στικ λαχανικών, αντί σαλάτας σε μπολ, αλλά και τροφές με τη μορφή «ντιπ», στα οποία μπορούν να βουτήξουν λαχανικά και κριτσινάκια ή άλλα σνακ, π.χ. ντιπ από πουρέ φασολιών. Μην ξεχνάτε την αδυναμία των παιδιών για μικρές μπουκιές, π.χ. κρέας σε κυβάκια, αντί ολόκληρης μπριζόλας. Επίσης, μπορεί να αρνηθούν να φάνε φακές σούπα, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν τις φακές σαν κιμά για μακαρόνια ή τα κεφτεδάκια από φακές.

6. Πλάστε παραμύθια με τα τρόφιμα, καθώς ταΐζετε το παιδί. Το λαχανόρυζο μπορεί για παράδειγμα να γίνει το αγαπημένο μαγικό φίλτρο της Χιονάτης, που της έδινε τόσο όμορφη, λευκή και λαμπερή επιδερμίδα.

7. Φυτέψτε στον κήπο, στην αυλή ή ακόμα σε μια γλάστρα στη βεράντα λαχανικά, μυρωδικά ή φύτρες οσπρίων. Αυτή η διαδικασία θα διδάξει τα παιδιά από πού προέρχονται τα τρόφιμα και τα κάνει περήφανα που τα καλλιεργούν και πρόθυμα να τα ενσωματώσουν σε γεύματα. 8. Τονίστε ότι πρέπει να τρώμε σωστά, όχι για να είμαστε αδύνατοι, αλλά υγιείς. Εάν ως γονείς δεν κάνουμε βήματα προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή, οι πιθανότητες τα παιδιά να τρέφονται σωστά είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. 9. Μην τα «μπουκώνετε» Σε καμία περίπτωση μην προσπαθείτε να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού για να το «μπουκώσετε» ή μην το πιέζετε να αδειάσει όλο το πιάτο του. Στην περίπτωση που δεν τρώει, μην το μαθαίνετε ότι υπάρχει το «σενάριο» για άλλο φαγητό ή ακόμα χειρότερα για σνακ ή γάλα. Θυμηθείτε πώς τρώγατε εσείς ως παιδιά και μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες, αλλά ούτε πρέπει να επαναπαύεστε. Μην ξεχνάτε ότι: «τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών» και έχουν πολύ «ευαίσθητες κεραίες». Επομένως, εάν ως γονείς δεν κάνουμε βήματα προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή, οι πιθανότητες τα παιδιά να τρέφονται σωστά είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. Υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση, και σίγουρα ο μικρός σας μπόμπιρας θα μάθει να εκτιμά το «καλό» φαγητό!

45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page