top of page

8+1 Συμβουλές για να προλάβουν οι γονείς την παιδική παχυσαρκία

Έγινε ενημέρωση: 1 Αυγ 2019

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΟΝΙΔΑΚΗ

Eξειδικευμένος παιδοδιαιτολόγος

Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity


Γίνε γνώστης και πάρε χρόνο!

Πληροφορηθείτε από έγκυρες πηγές για τον υγιεινό τρόπο διατροφής και την φυσική δραστηριότητα και δώστε χρόνο στο παιδί σας να επιτύχει κι να διατηρήσει ένα υγιές Σωματικό Βάρος. Πρέπει να θυμάστε: κανένας γονιός δεν μπορεί να ακολουθήσει όλες τις συμβουλές κάθε μέρα.

Κάντε αυτό που μπορείτε από την πλευρά σας όταν είστε έτοιμοι κι σίγουροι.

Καταναλώστε μαζί πρωινό

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό, έχουν αυξημένη απόδοση σε εξετάσεις κι διαγωνίσματα του σχολείου, έχουν βελτιώσει την προσοχή τους, έχουν μειώσει την νωχελικότητα τους και γενικότερα έχουν καλύτερη ακαδημαϊκή ,συμπεριφοριστική και συναισθηματική λειτουργικότητα. 

Καταναλώστε γεύματα στο σπίτι κι όσα περισσότερα μπορείτε μαζί τους

Έρευνες δείχνουν ότι όσα περισσότερα είναι τα γεύματα που καταναλώνονται μαζί από όλη την οικογένεια, τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά να τρώνε φρούτα, λαχανικά ,δημητριακά και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Είναι επίσης πιο πιθανό να νιώσουν πιο συνδεδεμένα με την οικογένεια τους. Τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και είναι κατά το ήμισυ πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την κατάχρηση ουσιών ως έφηβοι.


Το μέγεθος της μερίδας θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία

Αποφεύγετε να παραγγέλνετε μεγάλες μερίδες φαγητού κι σερβίρετε κατάλληλες στο μέγεθος μερίδες την ώρα των γευμάτων στα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι το στομάχι των παιδιών είναι πιο μικρό από το στομάχι ενός ενήλικα.


Καθοδηγήστε με παράδειγμα

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κάνουν αυτό που κάνετε κι όχι απαραίτητα αυτό που λέτε. Προβάλλετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως το να γυμνάζεστε συχνά κι να τρώτε θρεπτικές τροφές. Παιδιά με υπέρβαρους γονείς είναι λιγότερο δραστήρια και είναι πιο πιθανό να επιλέγουν καθιστικές δραστηριότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είναι 2 φορές πιο πιθανό να είναι δραστήρια αν οι μητέρες τους είναι δραστήριες και σχεδόν 6 φορές πιο πιθανό να είναι δραστήρια αν κι οι 2 γονείς αθλούνται.


Να είστε έγκυροι

Θέστε τα βασικά για τα γεύματα, τα σνακ και την φυσική δραστηριότητα. Μην διστάσετε να περιορίσετε την πρόσβαση στον χρόνο που θα δουν τηλεόραση κι στην κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν περισσότερο νερό. Κρατήστε υγιεινά σνακ τα οποία είναι πρακτικά και τα παιδιά μπορούν να τα καταναλώσουν εύκολα.


Μην σαμποτάρετε χωρίς να το θέλετε το παιδί σας

Μην αποθηκεύεται στα ντουλάπια της κουζίνας ζαχαρώδη τρόφιμα κι σνακ που έχουν πολλές θερμίδες. Καθαρίστε το σπίτι από fast food επιλογές.


Ξεκινήστε νωρίς:

Προσπαθήστε για μία υγιή εγκυμοσύνη, αποφεύγοντας την υπερβολική ή την ανεπαρκή αύξηση βάρους. Τα υπέρβαρα αλλά κι τα λιποβαρή βρέφη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν προβλήματα σχετικά με την παχυσαρκία, αργότερα στην ζωή τους. Ένας ακόμα δυνατός σύμμαχος είναι ο θηλασμός που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει εναντίον της ανάπτυξης του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας.


Μια σημαντική σημείωση

Βάζοντας ένα παιδί σε μια αυστηρή δίαιτα είναι περισσότερο επιβλαβές για την υγεία του παρά ωφέλιμο. Μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική του ανάπτυξη και να τραυματίσει την ευαίσθητη αυτό-εκτίμησή του. Εστιάζοντας στο βάρος του παιδιού μπορεί να στιγματιστεί το παιδί και να προκληθεί μία προβληματική διατροφική συμπεριφορά. Εστιάστε στο παιδί, όχι στο βάρος του.

 Ανεξάρτητα από το βάρος ή το σχήμα του σώματος, βοηθήστε τα να αγαπήσουν κι να σέβονται τους εαυτούς τους, εξυμνώντας τις ικανότητες κι τις δυνάμεις τους.

58 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page