top of page

Διαβητικό πόδι και παιδί

Μόλις 63% των διαβητικών παιδιών στον προηγμένο δυτικό κόσμο έχουν ενημερωθεί έστω μία φορά από τον γιατρό τους για την προφύλαξη και περιποίηση των ποδιών, ενώ μόνο το 40% έχει εξεταστεί ποδολογικά έστω μία φορά από την στιγμή της διάγνωσης ως την ενηλικίωση. Περίπου 80% των διαβητικών παιδιών θα παρουσιάσουν βιοκινητικές διαταραχές, δερματοπάθειες και λοιμώξεις στο πόδι, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του γενικού παιδιατρικού πληθυσμού. Ένα στα τρία θα παρουσιάσει παρονυχία με την μεγαλύτερη συχνότητα να απαντάται στα εφηβικά κορίτσια.

 

Νευροφυσιολογικές μελέτες έδειξαν ότι 87% των «ασυμπτωματικών» παιδιών με ΣΔ τύπου 1 εμφανίζουν σημεία υποκλινικής νευροπάθειας των κάτω άκρων, που σχετίζονται κυρίως με την χρονική διάρκεια παρά με την ποιότητα ρύθμισης του διαβήτου.  Οι διαταραχές αφορούν τόσο το κινητικό και αισθητικό όσο και το αυτόνομο νευρικό δίκτυο του ποδιού, με σημαντικότερες εκδηλώσεις τον «υποκλινικό» πόνο και τις διαταραχές στην ανοχή της θερμοκρασίας.

 

Ο διαβητικός με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια νόσου και τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αύριο, δεν μπορεί να είναι άλλος από το παιδί με διαβήτη σήμερα… Κάθε παιδί με διαβήτη πρέπει να επισκέπτεται 1 φορά το χρόνο την κλινική «διαβητικό πόδι» για εκπαίδευση και προληπτική εξέταση (Diabetes UK guidelines - 2000).

Το κέντρο μας συνεργάζεται με τον Δρ. Κούστα, διακεκριμένο αγγειοχειρουργό, για τον έλεγχο των παιδιών που έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια ΣΔ τύπου 1 ή 3 χρόνια ΣΔ με μέτρια ή κακή ρύθμιση.

Γεώργιος Σ. Κούστας MD Ph.D,

Αγγειοχειρουργός Fellow of M.G.H. Harvard Medical School

Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής& Κλινικών «Διαβητικό Πόδι»  του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Περικλή Σταύρου 13, 11524 - Αθήνα

Τηλ:  2106927331 - Fax: 2106997165e - mail: gkoustas@otenet.gr 

bottom of page