top of page

Όσα πρέπει να ξέρει ο γονιός για την ήβη και τα γεννητικά όργανα των παιδιών

Γράφουν οι Δρ. Δ. Θ. Παπαδημητρίου - Δρ. Γ. Ζουπάνος

παιδοενδοκρινολόγο | Δρ. Δ. Θ. Παπαδημητρίου | pedoendo.net

Συχνά με το πέρας των διακοπών γίνεται ο προληπτικός έλεγχος των παιδιών. Η αφθονία της τροφής μαζί με την πιο γρήγορη ψυχοκοινωνική ωρίμανση, αλλά και εξωγενείς παράγοντες (φυτο-οιστρογόνα), έχουν οδηγήσει σε μία συνεχή τάση πρώιμης ηλικιακά έναρξης της ήβης. Η ήβη ξεκινάει φυσιολογικά μετά τα 8 στα κορίτσια και μετά τα 9 στα αγόρια. Η ανάπτυξη στήθους ή τριχοφυΐας στο εφηβαίο πριν από τα 8 στα κορίτσια, η διόγκωση των όρχεων ή η ανάπτυξη τριχοφυΐας πριν από τα 9 στα αγόρια καθώς και η μη εμφάνιση δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου μέχρι τα 13 στο κορίτσι και τα 14 στο αγόρι, όπως και ο μη φυσιολογικός ρυθμός πρόσληψης ύψους και βάρους, απαιτούν άμεσο παιδοενδοκρινολογικό έλεγχο.

 

Ιδιαίτερα στα αγόρια 9-14 ετών, πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος των γεννητικών τους οργάνων. Οι γονείς αλλά πολύ συχνά και ο παιδίατρος, σπάνια έχουν έστω και οπτική επαφή με τα γεννητικά όργανα των αγοριών μετά την ηλικία των 8-10 ετών, οπότε και ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα που θα περάσουν απαρατήρητα.

Αν το μήκος του πέους χρήζει διορθωτικής παρέμβασης, αυτή μπορεί να γίνει ιδανικά στην βρεφική ηλικία (6-12 μηνών) και μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών ή μόλις το παιδί μπει στην ήβη και μέχρι την ηλικία των 16, καθώς το πέος στον άντρα μεγαλώνει σε συγκεκριμένες μόνο περιόδους. Η τεστοστερόνη και για μόνο 1-3 μηνιαίες ενδομυϊκές ενέσεις, είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχής θεραπεία του μικροπεϊσμού. Επίσης, ενώ η αμφοτερόπλευρη κρυψορχία χρήζει άμεσου ενδοκρινολογικού ελέγχου, ειδικά όταν συνοδεύεται από μικρό πέος, η ετερόπλευρη κρυψορχία πρέπει να εντοπίζεται νωρίς και να αποκαθίσταται από παιδοουρολόγο μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής. Άλλες πιο σύνθετες διαταραχές της διάπλασης των γεννητικών οργάνων στο άρρεν βρέφος απαιτούν συντονισμένη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση από έμπειρο παιδοουρολόγο και παιδοενδοκρινολόγο.

 

Στα αγόρια, το συχνότερο ουρολογικό πρόβλημα είναι η φίμωση. Δεν ξεχνάμε ότι το πέος δουλεύει στην στύση οπότε η βάλανος (κεφαλή του πέους) αυξάνει σε διάμετρο. Εάν το άνοιγμα της ακροποσθίας (πετσάκι που καλύπτει την βάλανο) δεν είναι αρκετά φαρδύ, η βάλανος δεν αποκαλύπτεται ευχερώς και έτσι δεν θα είναι δυνατή μια ευχερής σεξουαλική επαφή. Επίσης, ο χαληνός του πέους μπορεί να είναι βραχύς και να σκιστεί στις πρώτες επαφές, δημιουργώντας πόνο, αιμορραγία και πανικό στο νεαρό ζευγάρι. Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα από τον παιδοουρολόγο με τοπική αναισθησία. Άλλες συχνές παθήσεις που αναπτύσσονται σιωπηλά στην αρχή της ήβης είναι η κιρσοκήλη που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του σπέρματος, η υδροκήλη, η κήλη-οσχεοκήξλη και οι κύστεις επιδιδυμίδος. Είναι σημαντικό, ο έφηβος να πάει ανατομικά έτοιμος στην πρώτη επαφή, αλλιώς κινδυνεύει να αποτύχει και να εγκατασταθούν ανεπιθύμητες αναστολές.

bottom of page