top of page

Συμβολή του διαιτολόγου

πρόβλημα βάρους - παιδιά | Δρ. Δ. Θ. Παπαδημητρίου, παιδοενδοκρινολόγος

Σε ποιόν απευθύνονται οι διαιτολογικές υπηρεσίες;

Οι διαιτολογικές υπηρεσίες απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες καθώς και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που έχουν ως σκοπό να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και κατ’ επέκταση τον τρόπο που τρέφονται.

Τι κάνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος;

  • Λαμβάνει ένα αναλυτικό ιατρικό και διατροφικό ιστορικό

  • Πραγματοποιεί σωματομετρικές (λιπομέτρηση) και ανθρωπομετρικές μετρήσεις (μέτρηση ύψους, βάρους, περιφερειών).

  • Λαμβάνει ιστορικό σωματικού βάρους

  • Καταγράφει καθημερινές συνήθειες (ωραρίων εργασίας, δραστηριοτήτων, προτιμήσεων)

  • Συγκεντρώνει πληροφορίες από ανάκληση 24ώρου/ Ημερολόγιο συχνότητας τροφίμων

  • Πραγματοποιεί ανάλυση σύστασης σώματος (λιπώδους ιστού, άλιπης μάζας, οστών, νερού)

  • Αν υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις, ζητείται να δοθούν στην πρώτη συνεδρία ώστε να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του διατροφικού πλάνου. Σε αντίθετη περίπτωση, ζητείται να πραγματοποιηθούν κάποιες εξετάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

  • Εφαρμόζει τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας όπου χρειάζεται (πχ. Ημερολόγιο καταγραφής τροφών και συναισθημάτων)

Η αξιολόγηση είναι τακτική και προσαρμοσμένη στην κάθε περίπτωση ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ποιες διαιτολογικές υπηρεσίες παρέχονται; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ο διαιτολόγος;

Διαχείριση βάρους: απώλεια ή πρόσληψη βάρους

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα που στοχεύουν σε απώλεια ή πρόσληψη βάρους. Επίσης, είναι κατάλληλη για άτομα τα οποία έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να διαχειριστούν το βάρος τους επιλέγοντας διάφορες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα.

Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε μαζί ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες, αλλά κυρίως να βρεθεί μία ισορροπία τέτοια, ώστε πλέον η διαχείριση του βάρους να μην αποτελεί θέμα προβληματισμού. Η υιοθέτηση νέων  διατροφικών συνηθειών πέραν του κλασικού προγράμματος διατροφής, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, είναι το βασικό μας μέλημα καθώς δίνουμε βαρύτητα στον άνθρωπο και όχι στον αριθμό της ζυγαριάς

 

Διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

 

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε παιδιά/εφήβους που:

  • έχουν κάποιο πρόβλημα με το βάρος τους (αυξημένο/ μειωμένο) .Σε περιπτώσεις αυξημένου βάρους και ανάλογα με την ηλικία και την φάση ανάπτυξης του παιδιού/εφήβου, περισσότερη βαρύτητα δίνεται στην  υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών και δευτερευόντως στη διαχείριση του βάρους. Παράλληλα δίνονται οδηγίες για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μέσα στην οικογένεια, είτε με την μορφή της αναψυχής, είτε με την μορφή δομημένου αθλητισμού.

  •  υπάρχει υποψία για κάποια διατροφική διαταραχή ή όταν διαπιστωθεί κάποια διατροφική έλλειψη (πχ. Έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης D).

  • υπάρχει κάποια χρόνια πάθηση (πχ. κοιλιοκάκη, διαβήτης τύπου 1) ή όταν ένα παιδί αθλείται είναι ωφέλιμο να επισκεφτεί κάποιο διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να διασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που οδηγεί στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Γίνεται συζήτηση των προβλημάτων αλλά και των προβληματισμών των γονέων για την διατροφή του παιδιού τους, αναπτύσσονται θέματα για τον τρόπο μαγειρικής, τον προγραμματισμό της ιδανικής ροής των γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας, της κατάλληλης επιλογής τροφίμων σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τους τρόπους αντιμετώπισης της συναισθηματικής πείνας κ.α.

Η συνεργασία των γονέων καθώς και  σωστή καθοδήγηση αυτών κρίνεται απαραίτητη, αφού οι αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σημαίνουν και αλλαγή στο τρόπο ζωής όλης της οικογένειας..

Κλινική διατροφή

Η διατροφή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόσληψη όσο και στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Διαβήτης τύπου 1: Στην περίπτωση του νεανικού διαβήτη γίνεται διεξοδική εκπαίδευση στα ισοδύναμα και την καταμέτρηση υδατανθράκων, την σωστή επιλογή γευμάτων, τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κ.α. ώστε και οι γονείς αλλά πρωτίστως το ίδιο το παιδί να μην χειρίζεται μόνο εμπειρικά0-0-0-0, αλλά να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να αυτονομηθεί πλήρως στη ρύθμιση του διαβήτη.

Διατροφικές Διαταραχές: Οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται είναι η νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία και αδηφαγική διαταραχή. Η συνεργασία με διαιτολόγο στοχεύει στη βελτίωση της σχέσης με το φαγητό αλλά και για την επαναφορά της θρεπτικής κατάστασης του ατόμου. Η διεπιστημονική προσέγγιση εδώ κρίνεται απαραίτητη (ψυχολόγος, ενδοκρινολόγος)  για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Διαβήτης τύπου 2: Στην περίπτωση διάγνωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 η διατροφή μπορεί να φανεί χρήσιμη στη τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και κατ’ επέκταση την επίτευξη καλού γλυκαιμικού ελέγχου.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Εάν κάποιος εμφανίσει αυξημένη πίεση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, η διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση αυτών των δεικτών.

Γαστρεντερικά προβλήματα: Περιπτώσεις όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, κοιλιοκάκη, ο ασθενής χρειάζεται να εκπαιδευτεί διατροφικά ώστε να περιορίσει τις επιπλοκές που εμφανίζονται από τις παραπάνω καταστάσεις.

Ηπατικά νοσήματα: Ο καλός διατροφικός χειρισμός ασθενειών όπως το λιπώδες ήπαρ, ηπατοπάθειες, αφαίρεση χολής είναι υψίστης σημασίας ώστε να μπορέσει το άτομο να χειριστεί την παρούσα κατάσταση αλλά και να λειτουργήσει ως πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών.

Νεφρικά νοσήματα: Η επιβαρυμένη λειτουργία των νεφρών ή ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια επιβάλλουν την σωστή διατροφική καθοδήγηση  για να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία του νεφρικού συστήματος.

Καρκίνος: Η διατροφή μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε διάφορες μορφές καρκίνου τόσο για τη διόρθωση της καρκινικής καχεξίας αλλά και για την υποστήριξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού

Η περίοδος της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές τόσο στ σώμα της γυναίκας όσο και στην ψυχολογία της. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει πως η γυναίκα θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για εκείνη και το μωρό. Επίσης, η αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών κατά την περίοδο αυτή (πχ. Διαβήτης κύηση, αυξημένη πίεση) και η διαχείριση του βάρους είναι περιπτώσεις όπου χρήζουν διατροφικής παρακολούθησης.

Ο θηλασμός αποτελεί την μόνη μέθοδο σίτισης του παιδιού τους έξι πρώτους μήνες ζωής του βρέφους. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα γάλακτος και η διόρθωση πιθανών διατροφικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και για την επαναφορά του βάρους στο φυσιολογικό εύρος

bottom of page