top of page

Υπηρεσίες ενδοκρινολογίας 

● Ενημέρωση θεράποντος ιατρού και γονέων

Μέλημά μας είναι η άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον παιδίατρο και τον ενδοκρινολόγο ενηλίκων, ώστε να υπάρχει σωστή ιατρική παρακολούθηση του παιδιού. Για το λόγο αυτό ο παραπέμπων ιατρός και οι γονείς λαμβάνουν άμεσα ενημερωτικό σημείωμα που αποστέλλεται με fax, e-mail ή ταχυδρομείο ή δίδεται άμεσα στο τέλος της επίσκεψης.

● Αμεσότητα και διαθεσιμότητα

Ο ασθενής εδώ βρίσκει πάντα το γιατρό του. Η γραμματειακή υποστήριξη είναι συνεχής. Η εκτίμηση εξετάσεων και απαντήσεων άμεση. Επείγοντα περιστατικά καλύπτονται όλο το 24ωρο όλο το έτος.

● Οργάνωση και Ηλεκτρονικός Φάκελος

Από τον 1ο μας ασθενή στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2005, ώς και σήμερα, όλες οι επισκέψεις, το ιστορικό, τα σωματομετρικά δεδομένα, οι καμπύλες αύξησης, οι εξετάσεις, η θεραπεία και οι ιατρικές οδηγίες είναι καταγεγραμμένα σε ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η Ολλανδική Ένωση Παιδοενδοκρινολόγων (Growth Analyser). Εκτός από τα προφανή οφέλη στην οργάνωση, την αξιόπιστη και ταχύτατη εξυπηρέτηση των μικρών μας ασθενών και των γονιών τους, ο ηλεκτρονικός φάκελος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την διεξαγωγή μελετών, τη συγκριτική παρακολούθηση ασθενών με το ίδιο πρόβλημα, αλλά και την αποφυγή διπλών εξετάσεων, άσκοπων διερευνήσεων κ.λ.π.

● Σύγχρονη Παιδοενδοκρινολογία

Προσπάθειά μας είναι να εφαρμόζουμε ότι πιο σύγχρονο, τόσο από διαγνωστικής όσο και από θεραπευτικής πλευράς, ακολουθώντας αξιόπιστες δημοσιευμένες μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμη και σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα όπως συμβαίνει σε εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Προτείνουμε λύσεις για το πρόβλημα του παιδιού σας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης παιδοενδοκρινολογίας. Δεν αρκούμαστε στην διαπίστωση και απλή παρακολούθηση του προβλήματος.

● Σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα

 • Αναστραζόλη (αναστολέας αρωματάσης) ως μονοθεραπεία ή συνδυαστική θεραπεία (με αυξητική ορμόνη ή και αναστολή ήβης) για το κοντό ανάστημα, τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια.
  Χαμηλή δόση υδροκορτιζόνης για περιπτώσεις εκσεσημασμένης αδρεναρχής (πρώιμη τρίχωση στο εφήβαιο ή τη μασχάλη με πολύ προχωρημένη οστική ηλικία).

 • Χορήγηση καλσιτριόλης (βιταμίνης 1-25(ΟΗ)2D3) για την αρνητικοποίηση των αντισωμάτων που υποδηλώνουν κίνδυνο για εμφάνιση νεανικού διαβήτη (σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1).
  Μετφορμίνη και αντιανδρογόνα για την αντιμετώπιση δασυτριχισμού και διαταραχών της εμμήνου ρύσεως στα πλαίσια συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

 • Αντιμετώπιση αμφοτερόπλευρης κρυψορχίας και κεντρικού υπογοναδισμού με χορήγηση ανασυνδυασμένης LH/FSH (Pergoveris®)

● Δεύτερη γνώμη

Η Ιατρική επιστήμη είναι ως ένα βαθμό τέχνη. Για το λόγο αυτό μπορεί να προταθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας κατάστασης από έγκριτους συναδέλφους της ίδιας υποειδικότητας.

 

Εμείς σας ενημερώνουμε για την αναγκαιότητα ή μη αντιμετώπισης μιας κατάστασης, σας παρουσιάζουμε τις εναλλακτικές προσεγγίσεις με τα υπέρ και τα κατά της καθεμίας, με τρόπο που σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζει απόλυτα την υγεία του παιδιού σας.

 

Επειδή κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να δουλεύει μόνος, να είστε σίγουροι ότι εμείς συζητάμε όλα τα ενδιαφέροντα και δύσκολα περιστατικά με συναδέλφους μας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πρώτα γιατί θέλουμε να σιγουρευτούμε εμείς για την καλύτερη λύση και τη σωστή διάγνωση για το παιδί σας.

 

Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ως γονείς ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία που θα προταθεί για το δικό σας παιδί σε αυτό το ιατρείο, την οποία δεν θα εφαρμόζαμε στο δικό μας παιδί με την ίδια ένδειξη.

● Νοσηλεία

Η νοσηλεία γίνεται στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε συνεργασία με την Α΄ και την Β΄ Παιδιατρική Κλινική, που διευθύνουν αντίστοιχα η κα Φαίη Σαρίφη και ο κ. Διαγόρας Ζαργάνης και πάντα με την πολύτιμη επιστημονική συμβουλή του καθηγητή μας Α. Φρετζάγια.

Παιδιατρικό Κέντρο | Δρ. Δ. Θ. Παπαδημητρίου, παιδοενδοκρινολόγος, παιδοδιαβητολόγος

● Προκλητές εξετάσεις (day clinic)

Διενεργούνται σε οργανωμένο χώρο των εξωτερικών ιατρείων
του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, με τη βοήθεια εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και με την προσωπική μας ιατρική παρακολούθηση, ενώ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας είναι πλέον εφικτή η πραγματοποίησή τους σε ειδικά διαμορφωμένο εξεταστήριο ακριβώς δίπλα στο παιδοενδοκρινολογικό ιατρείο.

έλεγχος για ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης

 • glucagon test

 • L-dopa test

 • clonidine test

 • insulin test 

 

 έλεγχος πρώιμης ήβης - αδρεναρχής

 • LHRH test

 • ACTH test (Synacthène) 

 

 έλεγχος επινεφριδικής λειτουργίας

 • ACTH test (Synacthène)

 • low-dose ACTH test (1 μg ACTH test)

 

έλεγχος υποθάλαμο-υποφυσιακής δυσλειτουργίας

 • TRH test 

 

έλεγχος γοναδικής δυσλειτουργίας

 • hCG test

bottom of page