top of page

Ψυχολογική στήριξη παιδιών και εφήβων

Η ερώτηση «γιατί το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύ;» είναι σωστή για να ξεκινήσει κανείς, μιας και η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της ως σύμπτωμα που κατ’ επέκταση προκαλεί δευτερογενείς ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κατάποση τροφής συχνά συνδέεται με μια ψυχολογική ανάγκη για «γέμισμα» ή αναπλήρωση, που προσδίδει ένα αίσθημα «παρηγοριάς» ή επιβράβευσης. Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν στην υπερφαγία σχετίζονται με αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, με το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, με το στρες, καθώς και με το αίσθημα της «βαριεστιμάρας» και του αντίστοιχου «κενού» που βιώνεται. Η κακή εικόνα σώματος, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό στιγματισμό, οδηγούν σε συναισθήματα ενοχών και περαιτέρω μείωση της αυτοεκτίμησης, που ενισχύουν εκ νέου την κατάποση τροφής, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Από την άλλη μεριά, το παιδί με νεανικό διαβήτη πρέπει να συμφιλιωθεί με την μη αναστρέψιμη για την ώρα τουλάχιστον κατάσταση, να προσαρμόσει το διαβήτη στη ζωή του και όχι να εγκλωβίσει τη ζωή του στο διαβήτη, με το μεγαλύτερο στοίχημα να αποτελεί να μην ντρέπεται και να μην κρύβει τον διαβήτη του..

Ξέρεις ότι το σώμα συνδέεται με την ψυχή;

 

Στην πραγματικότητα η ψυχή και το σώμα αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα. Έτσι, όταν υπάρχουν συναισθηματικές δυσκολίες το σώμα μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα ή ακόμα και οργανωμένες παθήσεις. Από την άλλη μεριά, μια σωματική ασθένεια, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στο άτομο όσο και την οικογένεια. 

Η καλή σωματική υγεία συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και η ψυχολογική ευεξία συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής υγείας.

Έτσι λοιπόν, έχοντας ως στόχο την ολόπλευρη φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους, δημιουργήσαμε μια διεπιστημονική ομάδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Ο γιατρός, ο διαιτολόγος και ο ψυχολόγος συνεργάζονται στενά για την βελτίωση και εξισορρόπηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. 

Σε ποιόν απευθύνονται οι ψυχολογικές υπηρεσίες;

Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει μικρούς και μεγάλους. Πιο συγκεκριμένα, ψυχολογική στήριξη μπορούν να λάβουν παιδιά βρεφικής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έφηβοι, νεαροί ενήλικες, οικογένειες, γονείς, αδέλφια, κηδεμόνες και πρόσωπα φροντίδας παιδιών με ιατρικά προβλήματα. 

 

Τι κάνει ο ψυχολόγος;
 

Ο ψυχολόγος χρησιμοποιώντας το λόγο και το παιχνίδι, ανάλογα με την ηλικία, θα βοηθήσει το άτομο να εκφράσει και να επεξεργαστεί τους προβληματισμούς του. Σε ένα πλαίσιο φροντίδας και εμπιστοσύνης, θα εργαστούν μαζί προκειμένου να εντοπίσουν τα βαθύτερα αίτια των δυσκολιών και να βρουν κατάλληλες λύσεις.  Διερευνούνται: 

  • θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

  • θέματα επικοινωνίας μεταξύ γιατρού-ασθενή και της οικογένειας του.

  • τρόποι επίδρασης διαφόρων ατομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων στην υγεία και την ασθένεια.

  • απόψεις για τροποποίηση των συμπεριφορών υγείας των ατόμων.

Ποιές ψυχολογικές υπηρεσίες παρέχονται;

 

  • Ψυχολογική αξιολόγηση 

Αρχικώς διενεργούνται 1-4 διερευνητικές συναντήσεις, όπου ο ψυχολόγος αξιολογεί το αίτημα για βοήθεια που εκφράζει το παιδί και η οικογένεια και τις ψυχοσυναισθηματικές τους ανάγκες. Στη συνέχεια και μετά τη διεπιστημονική συνεργασία, δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, προτείνεται το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

  • Ψυχολογική υποστήριξη - Ατομική ψυχοθεραπεία 

Αρκετές φορές τα ίδια τα παιδιά/ έφηβοι αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Η ατομική ψυχοθεραπεία (βραχείας ή μακράς διάρκειας) βοηθάει στην ψυχική ενδυνάμωση και στη βελτίωση της συμπεριφοράς. Η συναισθηματική υποστήριξη παιδιού παρέχεται για καλύτερη ψυχική υγεία και κατά συνέπεια και σωματική. 

 

Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλός, ανάλογα με τα συναισθήματα που νιώθουμε, επηρεάζει μέσω του νευρικού συστήματος όλο το σώμα, και βεβαίως την καλή ή μέτρια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

  • Συμβουλευτική γονέων

Η ανακοίνωση και η διαχείριση μιας σωματικής πάθησης συχνά αναστατώνει όλη την οικογένεια. Στα πλαίσια της συμβουλευτικής οι γονείς ενημερώνονται και λαμβάνουν βοήθεια για να διαχειριστούν τα δικά τους δύσκολα συναισθήματα και δεδομένα αλλά και να στηρίξουν το παιδί τους με τον πιο λειτουργικό τρόπο. 

 

  • Οικογενειακή ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική 

Το πώς επηρεάζεται και λειτουγεί η οικογένεια απέναντι στην υγεία και την ασθένεια είναι ένας σημαντικός πράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι δύο έννοιες στην καθημερινότητα. Η ανάγκη για αποτελεσματικότερη επικοινωνία μέσα στο οικογενειακό σύστημα όταν προκύπτει μια ασθένεια είναι αδιαμφισβήτητη. Τί σημαίνει η ασθένεια στο οικογενειακό σύστημα και πώς μπορούν να την διαχειριστούν.

 

  • Ομάδες εφήβων/ γονέων 

Η ομάδα επιτρέπει την πληροφόρηση και το μοίρασμα κοινών εμπειριών και βοηθά στην ενδυνάμωση και στήριξη του εφήβου ή του γονέα μέσα από τη δυναμική που αναπτύσσεται σε αυτήν.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος;
 

  • Σε περιόδους κρίσης  (π.χ. ανακοίνωση μιας σωματικής πάθησης, αλλαγές στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας όπως μετάβαση στο σχολείο, εφηβεία, μετακόμιση, χωρισμός,  πένθος)

  • Στην αποδοχή της ιατρικής διάγνωσης και τη ρύθμιση της θεραπείας, καθώς και στην καλύτερη συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό

  • Σε περιπτώσεις παιδιών με διαβήτη, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, ενδοκρινολογικά προβλήματα, αναπτυξιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα κλπ.

  • Όταν υπάρχουν συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. φόβοι/ φοβίες, άγχος, θυμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση)

  • Όταν υπάρχουν δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής (π.χ. αντικοινωνική συμπεριφορά, απομόνωση, bullying) 

  • Όταν υπάρχουν δυσκολίες συμπεριφοράς (π.χ. άρνηση, αντιδραστικότητα, πρόκληση, υπερκινητικότητα)

  • Όταν υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια (π.χ. συγκρούσεις, ανταγωνισμός, ζήλια, υπερπροστασία)

bottom of page