top of page

Υγιεινές επιλογές τροφίμων και το καλοκαίρι

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2021

Κυριακή Απέργη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος



Τα περισσότερο παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν από την δυσανάλογη αύξηση του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ενώ οι περισσότεροι γονείς λίγο ή περισσότερο ξέρουν τι πρέπει να φάει το παιδί, τους καλοκαιρινούς μήνες δυσκολεύονται περισσότερο στο να το «πείσουν» να καταναλώσει το απαιτούμενο γεύμα ή σνακ. Το παιχνίδι, η θάλασσα, η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, το δίδυμο «παππούς-γιαγιά», η ανάγκη για θαλπωρή, αγάπη ξενοιασιά σε συνδυασμό με τις πολλές λιχουδιές και το σπάσιμο των κανόνων συνολικά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, εξαιτίας των οποίων η διατροφή μικρών και μεγάλων στις διακοπές διαταράσσεται.


Τι όμως θα βοηθήσει να θρέψουμε καλύτερα το παιδί μας στις διακοπές;


Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πίεση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντιθέτως, ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ όλης της οικογένειας και η διαθεσιμότητα πολλών υγιεινών επιλογών, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά, έτοιμα προς κατανάλωση, σε εμφανή σημείο στο ψυγείο και στο πάγκο, βοηθούν σημαντικά. Όταν το παιδί πεινάει και είναι κουρασμένο, συχνά εκνευρίζεται και για αυτό καταναλώνει ό,τι βρει μπροστά του, είτε αυτό είναι σοκολάτα ή έτοιμη κομμένη φρουτοσαλάτα. Σίγουρα όμως, δεν θα θελήσει να καθαρίσει μόνο του το φρούτο του ή περιμένει για να γίνει το φαγητό, με αποτέλεσμα πολλές φορές απλά να γεμίζει την κοιλίτσα του με κρουασάν και τοστ, παραμένοντας «πεινασμένο» για «αληθινό» φαγητό και θρεπτικά συστατικά. Επομένως, η οργάνωση και τήρηση ενός σχετικά σταθερού προγράμματος γευμάτων και σνακ, ακόμα και όταν βρίσκεστε σε διακοπές ή ταξιδεύετε, αποτελεί την καλύτερη τακτική για την διασφάλιση της θρέψης, τόσο των παιδιών, όσο και των μεγαλύτερων.

Η αποφυγή κάποιων τροφών όλο τον υπόλοιπο χρόνο, σε περιστάσεις, όπου οι αντιστάσεις μειώνονται, πχ. σε διακοπές ή πάρτι, συχνά οδηγούν σε υπερκατανάλωση. Αντί αυτού, η οριοθέτηση της κατανάλωσής τους, μια ή δυο φορές την εβδομάδα μαζί με θρεπτικά τρόφιμα, για παράδειγμα ένα μικρό γλυκό μαζί με το απογευματινό φρούτο και όχι αντί για αυτό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη διατροφική συμπεριφορά.

Ένα άλλο στοιχείο, που μπορεί να βοηθήσει, είναι η συμμετοχή των παιδιών στην αγορά και την προετοιμασία των τροφίμων. Οι λαϊκές αγορές και το τμήμα μαναβικής των σούπερ μάρκετ, τώρα το καλοκαίρι, κατακλύζονται από χρώματα και αρώματα, αποτελώντας το καλύτερο διατροφικό «σχολείο», ενώ ο αυξημένος ελεύθερος χρόνος όλων μας καθιστά πιο εύκολο να μπορούμε στην κουζίνα και να μαγειρέψουμε μαζί με τα παιδία. Η επαφή με την τροφή, δίχως πίεση, εξοικειώνει το παιδί με αυτά, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποια στιγμή το ίδιο να θελήσει να δοκιμάσει.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι το καλό παράδειγμα των ενηλίκων, τόσο στην διατροφή, όσο στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα, αποτελεί το καλύτερο όπλο, που μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να τρώνε καλύτερα και αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους στις διακοπές.

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page