top of page

Παιδί λιποβαρές ή παιδί που δεν παίρνει εύκολα βάρος;

Έγινε ενημέρωση: 1 Αυγ 2019

Γράφει η Κυριακή Απέργη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


λιποβαρές παιδί

Πολύ συχνά οι γονείς παραπονούνται ότι το παιδί τους είναι πολύ αδύνατο ή κακόφαγο και όσο και αν προσπαθούν να το «παχύνουν» δεν τα καταφέρνουν.

Σύμφωνα με έρευνα οι γονείς τείνουν να υποεκτιμούν το βάρος του παιδιού τους. Πολύ συχνά το παιδί μπορεί να είναι φυσιολογικού σωματικού βάρους και ο γονιός να θεωρεί ότι είναι λιποβαρές, ενώ ακόμα πιο συχνά μπορεί το παιδί να θεωρείται φυσιολογικού βάρους, αλλά να είναι υπέρβαρο.

Αυτό το φαινόμενο παραδόξως δεν είναι μόνο «ελληνικό». Έκθεση, η οποία εξετάζει το σωματικό βάρος των παιδιών στην Αγγλία το 2015, αποκαλύπτει ότι το 91 τοις εκατό των μητέρων και το 80 τοις εκατό των πατέρων των υπέρβαρων παιδιών θεωρούσαν ότι τα παιδιά τους είχαν ένα υγιές βάρος. Για τα παχύσαρκα παιδιά, το 48 τοις εκατό των μητέρων και 43 τοις εκατό των πατέρων αναφέρουν ότι τα παιδιά τους ήταν περίπου στο σωστό βάρος. Φαίνεται ότι το μάτι μας συνηθίζει στο αυξημένο βάρος και το θεωρεί φυσιολογικό, δυσκολεύοντας την διάκριση του υπέρβαρου.

Επομένως καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο και τις καμπύλες ανάπτυξης, που βρίσκονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας και όχι μόνο το μάτι μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δίνεται έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, στην τακτική φυσική δραστηριότητα και στην επαρκή ανάπτυξη.

Κάλο θα ήταν να μάθουμε στο παιδί μας να ακούει το σώμα του. Τα παιδιά εμφανίζουν περιοδικότητα στην διατροφική πρόσληψη και ενώ μια μέρα μπορεί όντως να είναι νηστικά στο μέσο όρο της εβδομάδας η διατροφής τους είναι επαρκής.

Προσπαθήστε να δώσετε βάση στην ισορροπία της διατροφής. Όλη η οικογένεια πρέπει να τρέφεται ισορροπημένα χωρίς διακρίσεις. Ειδικά φαγητά και σνακ δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμιά περίπτωση και καλό θα ήταν να μην υπάρχουν ούτε για τους γονείς.

Ακόμα και σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου χαμηλού σωματικού βάρους, λιπαρά σνακ και γλυκίσματα δεν αποτελούν λύση. Το παιδί δεν χρειάζεται απλά να γεμίσει το στομαχάκι του με κάτι, αλλά αυτό που θα φάει να το θρέψει και να του παρέχει πέρα από θερμίδες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ισορροπημένη ποσότητα λιπαρών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών για την καλή ψυχολογική και σωματική ανάπτυξη.

Δεν είναι σπάνιο ενήλικες, που σαν παιδία οι γονείς τα κυνηγούσαν για να φάνε, καταλήγουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με μνήμες που τους προδιαθέτουν το φαγητό, αλλά και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με τους ελληνικούς διατροφικούς οδηγούς για το μέσο όρο των μερίδων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού φροντίστε σαν γονείς να παρέχετε 3 κυρίως γεύματα και αν το παιδί το έχει ανάγκη 2-3 μικρά σνακ, που όμως δεν «κόβουν» την όρεξη του παιδιού. Μην αμελείτε το «καλό» πρωινό, ακόμα και στο πόδι, ενώ φροντίστε καθημερινά να παρέχετε 5 μερίδες φρούτων-λαχανικών, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών, 1-2 μερίδες ξηρών καρπών. Ένα μεσογειακό πλάνο διατροφής περιλαμβάνει: 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 2-3 λευκό κρέας και 1 κόκκινο, 1-2 φορές λαδερό/ όσπριο/ πίτα θα εξασφαλίσουν θρέψη και καλή ανάπτυξη στο παιδί. Μην διστάσετε να «μασκαρέψετε» το φαγητό, αλλά μην το χρησιμοποιείτε ως τιμωρία ή επιβράβευση και κυρίως μην δαιμονοποιείτε τρόφιμα. Όλα έχουν θέση στην σωστή ποσότητα και συχνότητα.

Καταγράψετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας και συμβουλευόμενοι έναν πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο προσπαθήστε να εφαρμόσετε ένα μεσογειακό πλάνο διατροφής για το μενού όλης της οικογένειας.


Βιβλιογραφία

Children’s body mass index, overweight and obesity Health Survey for England 2015 Published 14th December 2016.

232 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Yorumlar


bottom of page